Welke premies voor nieuwe ramen kan je ontvangen

Ben je van plan om je oude ramen te vervangen door nieuwe ramen of heb je dat net gedaan? Dan kom je in aanmerking voor verschillende premies voor nieuwe ramen. De experten van Vitralux vertellen je alles over de soorten premies, de voorwaarden, de bedragen en de aanvraagprocedure.

Ontvang een premie voor je nieuwe ramen

Premie voor hoogrendementsglas

De eerste premie voor nieuwe ramen is de premie voor hoogrendementsglas. Wie zijn oude ramen vervangt door nieuwe ramen met hoogrendementsglas komt in aanmerking voor de premie. Die wordt uitgereikt door Fluvius, de netbeheerder in Vlaanderen. De premie voor hoogrendementsglas ontvang je ook als je enkel het glaswerk vervangt.

 • De werken moeten door een aannemer worden uitgevoerd en gefactureerd.
 • Je woning werd vóór 1 januari 2006 aangesloten op het elektriciteitsnet.
 • Het aanvraagformulier moet samen met de eindfactuur binnen de 24 maanden na de eindfactuurdatum bij Fluvius aankomen.
 • De beglazing van een veranda komt niet in aanmerking voor de premie.

Het bedrag van de premie voor hoogrendementsglas is afhankelijk van de oppervlakte en de datum van de eindfactuur. Ligt de datum van de eindfactuur in 2020, dan ontvang je € 8 per vierkante meter. Ligt de datum van de eindfactuur in 2021, dan ontvang je € 16 per vierkante meter. Wie aangesloten is op het elektriciteitsnet met uitsluitend nachttarief, ontvangt € 24 per vierkante meter. Beschermde afnemers hebben recht op € 56 per vierkante meter.

Totaalrenovatiebonus (BENO-pass)

Je komt in aanmerking voor een totaalrenovatiebonus of BENO-pass als je binnen een periode van 5 jaar minstens 3 energiebesparende maatregelen nam en daarvoor een premie ontving van Fluvius. Je ramen vernieuwen valt onder energiebesparende maatregelen dus een premie voor nieuwe ramen telt al mee als één van de drie. Let op: je kan deze premie niet krijgen in combinatie met de EPC-labelpremie.

De bonus die je krijgt hangt af van het type woning en van het aantal maatregelen dat je nam. Voor eengezinswoningen ligt de premie tussen € 1 250 en € 4 750. Eigenaars van appartementen kunnen rekenen op € 625 tot € 2 375. Beschermde afnemers krijgen een verhoging van 50% op de bonus.

Overkoepelende renovatiepremie

Een overkoepelende renovatiepremie ontvang je als je je volledige ramen (inclusief schrijnwerk) vervangt door nieuwe ramen mét hoogrendementsglas. Die renovatiepremie wordt voorzien door de Vlaamse overheid. Let op: je woning moet minstens 30 jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor de overkoepelende renovatiepremie.

 • Je woning is minstens 30 jaar oud.
 • De werken die je uitvoerde behoren tot één van de volgende vier categorieën:
  • ruwbouw (funderingen, draagvloeren, muren en vaste binnentrappen)
  • dakwerken (vernieuwing van het dak, volledig of gedeeltelijk)
  • buitenschrijnwerk (ramen en buitendeuren, dakramen tellen niet mee)
  • technische installaties (centrale verwarming, sanitair en elektrische installaties)
 • Per categorie geldt een minimumbedrag van € 2 500 aan facturen. De facturen mogen bij de aanvraag niet ouder zijn dan 2 jaar.
 • Je ontving de voorbije 10 jaar nog geen renovatiepremie.

De overkoepelende renovatiepremie bedraagt 20% of 30% van de goedgekeurde facturen, afhankelijk van een aantal factoren. Je ontvangt 30% in de volgende gevallen:

 • Je inkomen als alleenstaande is niet hoger dan €32 980.
 • Je inkomen als alleenstaande met 1 persoon ten laste is niet hoger dan € 46 170.
 • Je inkomen als gehuwde of samenwonende is niet hoger dan € 46 170.
 • Je inkomen als alleenstaande, gehuwde of samenwonende met meerdere personen ten laste is niet hoger dan € 46 170 + € 3 700 per bijkomende persoon ten laste.

In alle andere gevallen bedraagt de premie 20%.

EPC-labelpremie

De EPC-labelpremie wordt uitgereikt door Fluvius aan iedereen die zijn woning renoveert en daarbij zijn energiewaarde fors verbetert. Voor huizen betekent dat een stijging van EPC-label E of F naar C of hoger, voor appartementen gaat het om een stijging van EPC-label D, E of F naar B of hoger. Let op: je kan deze premie niet krijgen in combinatie met de totaalrenovatiebonus.

 • Het EPC-label vóór de renovatie mag niet ouder zijn dan 2019.
 • Je moet de renovatiewerken binnen de 5 jaar uitvoeren.
 • Het nieuwe EPC-label mag niet ouder dan 12 maanden zijn op de datum van de aanvraag.
 • De EPC-labelpremie mag je combineren met de aparte energiepremies van Fluvius, zoals de premie voor hoogrendementsglas, maar je kan de premie niet combineren met de totaalrenovatiebonus of BENO-pass.

De premie die je ontvangt hangt af van het EPC-label dat je behaalt door renovatie.

Huis

EPC-label C: € 2 500

EPC-label B: € 3 750

EPC-label A: € 5 000

Appartement

EPC-label C: n.v.t.

EPC-label B: € 2 500

EPC-label A: € 3 750

Ontvang een premie voor je nieuwe ramen

Laat je nieuwe ramen door Vitralux plaatsen

Bestel je nieuwe ramen bij Vitralux en kom sowieso in aanmerking voor een van de premies voor nieuwe ramen. Vitralux werkt enkel met de beste materialen en garandeert een duurzaam en milieuvriendelijk resultaat.