Hoe onderhoud je je aluminium ramen?

Aluminium ramen worden vaak gekozen vanwege hun onderhoudsvriendelijkheid. Het onderhoud van je aluminium ramen is dus niet moeilijk en vraagt weinig energie. In tegenstelling tot hout hoef je aluminium ramen niet jaarlijks af te schuren en te oliën of te verven. Het volstaat om ze gewoon proper te houden. Hoe je dat precies doet, lees je in deze blogpost.

Hoe onderhoud je je aluminium ramen?

Aluminium ramen reinigen

Je aluminium ramen reinigen gaat snel en eenvoudig. Spoel je aluminium ramen eerst goed af met water om het meeste vuil en stof te verwijderen. Droog je aluminium profielen meteen af met een propere zachte doek. Nadien kuis je het glaswerk zoals gewoonlijk, met lauw water en een pH-neutraal schoonmaakmiddel zoals de Reynaers Clean & Care Wax. Je aluminium profielen hebben genoeg aan een poetsbeurt met een schone vochtige doek. Even wrijven en klaar! Eventueel kan je voor de profielen ook een pH-neutraal reinigingsmiddel toevoegen, maar het is geen must. Vergeet niet je ramen op het einde goed af te drogen voor een mooi resultaat.

Wanneer je op het platteland woont, hoef je je ramen slechts 2 keer per jaar te kuisen. Wie in de stad, aan de kust of aan een spoorweg woont, onderhoudt zijn aluminium ramen best 4 keer per jaar.

Doordat het onderhoud van je aluminium ramen zo makkelijk gaat, bespaar je heel wat tijd én kosten. Je hoeft niet te investeren in dure schoonmaakproducten, onderhoudsmiddelen of speciale verven. Daarnaast kan je meer tijd besteden aan belangrijke dingen zoals qualitytime met je gezin of wat me-time.

Hoe onderhoud je je aluminium ramen?

Onderdelen van je aluminium ramen onderhouden

Het is niet enkel belangrijk om je glaswerk en je aluminium profielen te onderhouden. Ook de andere onderdelen hebben soms wat extra aandacht nodig. Controleer daarom af en toe de drainagegaten en zorg dat ze vrij zijn om het water goed af te voeren.

Ook de scharnieren, sluitpunten en rails van schuifdeuren hebben extra zorg nodig. Smeer ze jaarlijks eens in met de Reynaers Lubricant zodat ze soepel blijven. Zo zorg je ervoor dat je je ramen en deuren vlot kan openen en sluiten.

Aluminium ramen voeden

Aluminium profielen hebben geen voeding nodig, in tegenstelling tot houten profielen. Ze kunnen echter wel een jaarlijkse opfrisbeurt gebruiken. Onderhoud je aluminium ramen optimaal met de Reynaers Renewer. Breng het product met een zachte spons aan op je raamprofielen en veeg het overtollige product weg met een schone doek. Die jaarlijkse snelle opfrissing houdt je aluminium ramen proper, mooi en beschermd.

Hoe onderhoud je je aluminium ramen?

Waarom is het onderhoud van aluminium ramen zo eenvoudig?

Aluminium is een zeer onderhoudsvriendelijk materiaal. Het verkleurt niet door de zon, in tegenstelling tot hout, dus je hoeft je profielen niet extra te beschermen tegen de zon. Een tweede voordeel van aluminium is dat het geen stof aantrekt omdat het niet elektrostatisch is. Je raamprofielen blijven dus lang schoon zonder enige moeite. En wanneer je je ramen dan toch eens moet kuisen, kost het weinig energie. Benieuwd naar de vele andere voordelen van aluminium? Ontdek onze aluminium ramen en hun voordelen.

Aluminium ramen

Dit mag je zeker niet doen

  • je aluminium ramen kuisen met zure producten zoals azijn
  • je aluminium ramen reinigen met alkalische producten zoals soda of ammoniak
  • je aluminium ramen poetsen met benzine of aceton
  • je aluminium ramen afwassen met een schuurspons, want dat maakt krassen
  • je aluminium ramen kuisen in de volle zon of wanneer het extreem warm is
  • hardnekkig vuil proberen wegkrassen met een mes of scherp voorwerp. Gebruik liever een houten spatel die niet krast.

Waar koop je onderhoudsproducten voor je aluminium ramen?

De onderhoudsproducten van Reynaers koop je bij Vitralux. Voor een optimaal onderhoud van je aluminium ramen, kies je best voor de Reynaers Maintenance Box, die bevat alle onderhoudsproducten die je nodig hebt. Je kan elk product ook apart verkrijgen. Kom langs in onze showroom of spreek je persoonlijke Vitralux-expert aan voor meer informatie.

Hoe onderhoud je je aluminium ramen?

Onderhoud van je aluminium deuren

Aluminium deuren onderhoud je op dezelfde manier als aluminium ramen: 2 tot 4 keer per jaar afwassen met wat lauw water en pH-neutraal reinigingsmiddel. Om de kleur even op te frissen en je aluminium deuren langer mooi te houden, smeer je ze best 1 keer per jaar in met de Reynaers Renewer.

Volg deze tips en geniet levenslang van mooie aluminium ramen op maat

Kort samengevat komt het onderhoud van je aluminium ramen neer op drie dingen: