Veranda of aanbouw? Wat past het best bij jou?

Je wil je woning uitbreiden met een extra leefruimte, maar weet niet goed of je moet kiezen voor een veranda of aanbouw. Gelukkig plaatsen we beide bij Vitralux. Deze handige gids legt de voor- en nadelen van beide naast elkaar en helpt je al wat verder in je keuze.

Veranda of aanbouw? Wat past het best bij jou?

Waarom kiezen voor een veranda of aanbouw?

Zowel een veranda als een aanbouw geven een meerwaarde aan je woning. Het zijn beide manieren om je woning uit te breiden en te genieten van wat extra leefruimte. Vooral in de zomer is het er aangenaam vertoeven omdat een veranda of aanbouw de connectie met je tuin vergroot. Meestal hebben ze achteraan een schuifraam dat toegang geeft tot je terras of je tuin. Beide opties bieden je een oase van rust en gezelligheid, een extra ruimte die je kan inrichten zoals jij het wil. Maar voor welke van de twee kies je nu?

Wat is het verschil tussen een veranda en een aanbouw?

Vooraleer je een keuze kan maken, is het belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen een veranda en een aanbouw. Vaak worden de termen veranda en aanbouw door elkaar gebruikt, waardoor het niet duidelijk is dat er een verschil is. Onthoud dat een veranda altijd een aanbouw is, maar dat een aanbouw niet altijd een veranda is.

Het grootste verschil tussen een veranda en een aanbouw zit in de hoeveelheid glas die gebruikt wordt. Een veranda bestaat volledig uit glas, terwijl een aanbouw een combinatie is van muren en ramen, net als de rest van je woning. Dat betekent dat een veranda dus ook een glazen dak heeft. Een aanbouw daarentegen heeft meestal een plat EPDM-dak, eventueel wel met een lichtstraat.

Bij het kiezen voor een veranda of aanbouw houd je best ook rekening met de integratie in je woning. Een veranda is een apart, afgesloten deel. Een aanbouw of woonuitbreiding is een volwaardig deel van je woning. Het bestaande en het nieuwe deel vloeien vlot over in elkaar. Je merkt zelfs niet dat de aanbouw pas achteraf geplaatst is. Dat maakt het ook mogelijk om er een keuken, bar of wellnessruimte van te maken.

Veranda of aanbouw? Wat past het best bij jou?

Prijs van een veranda of aanbouw

Wie twijfelt tussen een veranda of aanbouw bekijkt best ook eens het prijskaartje. Een aanbouw is namelijk wat duurder dan een veranda. Dat komt omdat een aanbouw of woonuitbreiding bestaat uit glas én muren. Een woonuitbreiding plaatsen is daarnaast ook veel complexer dan een veranda plaatsen. Het gaat om grondwerken, fundering, muren metsen, een dak plaatsen, ramen en deuren plaatsen, elektriciteit en verwarming aanleggen, vloeren … Die complexe werken trekken de prijs op.

Veranda of aanbouw: hoe zit het met isolatie?

Omdat een aanbouw geen glazen dak maar een plat EPDM-dak heeft, ligt de isolatiewaarde van een aanbouw hoger dan die van een veranda. Daarnaast isoleren muren ook beter dan ramen en deuren. Niettemin hebben de beglazing en de aluminium profielen waarmee we bij Vitralux werken ook uitstekende isolatiewaarden, waardoor je veranda voldoende geïsoleerd is. Daarbij heeft een veranda, hoewel ze minder goed geïsoleerd is dan een woonuitbreiding, een extra voordeel: doordat een veranda helemaal uit glas bestaat, warmt ze snel op door de zon. Bij koud maar zonnig weer geniet je dus alsnog van je veranda zonder veel energie te verbruiken.

Wat is de levertermijn van een veranda of aanbouw?

Aangezien een woonuitbreiding bouwen complexer is dan een veranda plaatsen, duurt het ook langer. Een veranda kan relatief snel geleverd en geplaatst worden. Bij Vitralux reken je voor een veranda op ongeveer 4 à 5 maanden na de goedkeuring van de bouwaanvraag of melding. Omdat bij een aanbouw wat meer komt kijken, reken je daar best op ongeveer 5 à 6 maanden vooraleer alles perfect afgewerkt is.

Kan je niet kiezen?

De keuze tussen een veranda of aanbouw zal dus vooral afhangen van jouw budget en wat je met de extra ruimte wil doen. Kan je echt niet kiezen? Kom dan eens langs in onze showroom en bespreek je wensen met een van onze experten. Hij of zij zal je helpen de juiste beslissing te nemen.

Bezoek onze showroom

Veranda of aanbouw? Wat past het best bij jou?

Werk je veranda of aanbouw helemaal af

Of je nu kiest voor een veranda of aanbouw, in beide kan het wel eens warm worden door de felle zon. Werk je ramen daarom af met zonwerende screens die Vitralux plaatst. Zo geniet je nog optimaler van die extra leefruimte. Om je aanbouw of veranda helemaal te verduisteren, kan je kiezen voor automatische rolluiken. Die bieden meteen ook extra privacy en bescherming tegen inbraak. Houd naast ongewenste personen ook ongewenste insecten buiten met vliegenramen. Vooral voor een schuifraam dat naar je tuin leidt is een vliegenraam handig. Zo geniet je toch van een fris windje zonder vervelend gezoem.